luni, 9 septembrie 2013

Saltelele ortopedice

        Pana la inceputul secolului 20, bolile de coloana nu erau documentate foarte mult. Singurele cazuri mentionate au fost cele extrem de grave, care au necesitat interventii chirurgicale complexe.

         Totusi, imediat dupa ce progresul tehnologic a inceput sa fie tot mai rapid, oamenii au inceput sa acuze tot mai des dureri de spate, fie difuze, fie localizate in spatele inferior sau pe langa coloana. Medicii vremii au depistat rapid cauzele durerilor, anume pozitia incorecta de mers si postura in timpul lucrului, astfel ca le-au recomandat pacientilor lor sa incerce sa doarma pe suprafete tari. De aici si pana la aparitia saltelelor ortopedice nu a mai fost decat un singur pas.

          Initial, ele au fost concepute pentru bolnavii din spitale, asta dupa ce s-a constatat ca saltelele ortopedice nu numai ca imbunatateau calitatea somnului, dar pe deasupra, impiedicau aparitia escarelor si imbunatateau perioada de recuperare. Culmea, ele nu au inceput sa fie populare decat dupa mijlocul secolului 20, atunci cand tot mai multe spitale au inceput sa achizitioneze astfel de obiecte.


            In ultimii ani, pe piata au inceput sa apara si saltele superortopedice. Spre deosebire de cele ortopedice (in care arcurile sunt destul de dure, dar care mentin corpul intr-o pozitie sanatoasa), cele superortopedice au o caracteristica speciala: au doua randuri de arcuri, iar intre ele se afla un strat de spuma poliuretanica. Mai mult, in cazul multora dintre ele, producatorii au adaugat peste straturile superioare si cate 2 straturi de poliuretan sau de pasla, astfel incat gradul de confort resimtit sa fie ridicat la o limita superioara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu